Skip to content Skip to footer
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Eregalerij van de Nederlandse fotografie

9 juni 2021, 11.00 - 15 december 2024, 17.00

Eregalerij van de Nederlandse fotografie Nederlands Fotomuseum

In de Eregalerij van de Nederlandse fotografie vertellen 99 iconische foto’s het verhaal van de ontwikkeling van de fotografie in Nederland vanaf 1842 tot nu. De Eregalerij toont de hoogtepunten, vernieuwingen en de enorme stappen die fotografen maakten tussen de uitvinding van de fotografie tot aan de innovaties van nu. De foto’s zijn van iconische waarde door hun maatschappelijke en artistieke betekenis.

Handboogstraat 23, Amsterdam, 1892 - 1897 toegeschreven aan George Hendrik Breitner

180 jaar fotografie

De Eregalerij begint met de vroegste voorbeelden van foto’s, de zogenoemde daguerreotypieën, en toont werk van tientallen fotografen die grenzen opzochten en nieuwe technieken ontwikkelden. Van zwart-wit naar kleurenfotografie tot aan het digitale tijdperk. 

Touareg Vrouwen, Mali, 1964 Violette Cornelius

99 iconische beelden

De Eregalerij is om iedereen te inspireren met beelden uit de boeiende ontwikkeling van 180 jaar fotografie. Bewonder foto’s van onder andere Anton Corbijn, Ed van der Elsken, Violette Cornelius, Erwin Olaf en vele anderen. Ontdek de iconen van de toekomst. Samen tonen ze de rijkdom van de Nederlandse fotografie.  

Schatkamer

In de Schatkamer van de Eregalerij worden orginele werken getoond die beperkt te zien zijn. Op dit moment zijn in de Schatkamer nieuwe werken te zien:

Een foto van Rineke Dijkstra uit de serie Strandportretten en twee originele glasnegatieven van meer dan 100 jaar oud. Eén daarvan werd gemaakt door Richard Tepe. De ander is het inmiddels wereldberoemde zelfportret dat Katharina Behrend maakte in 1908. Daarnaast zie je op een druk beschreven contactvel van Ed van der Elsken hoe de fotograaf zijn keuze maakte uit een serie opnamen van Vali Meyers in Parijs. 

Eregalerij van de Nederlandse fotografie App

Eregalerij App

Met levendige beeld- en audioverhalen wordt bij iedere foto uitgelegd wat deze zo bijzonder maakt en waarom deze een plek in de Eregalerij verdient. De app is te downloaden via de Apple App Store en via Google Play. Scan de QR codes en ontdek alle 99 verhalen.

Themaroutes

Umi Schoonhoven, 2020 uit instagramaccount @meryemfirst, Meryem Slimani

Wie zijn de vrouwen van de Eregalerij?

In het Nederlands Fotomuseum besteden we ieder jaar speciale aandacht aan de vrouwen in onze Collectie en in de Eregalerij. Want het werk van vrouwen is te lang ongezien gebleven. De themaroute ‘Wie zijn de Vrouwen in de Eregalerij?’ neemt je mee langs tien beelden die opgenomen zijn in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. De themaroute is gratis af te halen bij de bezoekersbalie in het museum.

Portret van het echtpaar Johannes Ellis en Maria Louise de Hart, Paramaribo, Suriname, circa 1846 Toegeschreven aan J.L. Riker of Warren Thompson

Sporen van het slavernijverleden

Tijdens het herdenkingsjaar (2023) stonden we in Nederland stil bij het slavernijverleden. Dit gebeurde 150 jaar na de daadwerkelijke afschaffing van de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën in 1873. Ook het Nederlands Fotomuseum besteedt aandacht aan deze thematiek. Bij verschillende iconische foto’s sta je stil hoe het slavernijverleden, en het bijbehorende koloniale verleden, de maatschappij heeft gevormd en doorleeft in het heden. De themaroute is gratis af te halen bij de bezoekersbalie in het museum.

Een steen in de Maas

Het Nederlands Fotomuseum bevindt zich op een steenworp afstand van de Maas. Lang geleden is aan deze rivier de stad Rotterdam ontstaan. Dankzij de Maas heeft Rotterdam zich tot de wereldstad van nu kunnen ontwikkelen. Deze themaroute neemt je mee door de geschiedenis van Rotterdam met de Maas als rode draad. Je komt meer te weten over de achtergrond van de foto’s, de fotografen of het onderwerp. De themaroute is gratis af te halen bij de bezoekersbalie in het museum.

De camera als wapen

In het verleden is de camera vaak opgepakt om misstanden en onrecht aan de kaak te stellen. Fotografen, beeldend kunstenaars en foto-amateurs geloofden in de kracht van het beeld. Door te laten zien, hoopten zij iets aan de wereld te kunnen veranderen. Deze route neemt je mee door de geschiedenis van de camera als strijdmiddel en wapen. De themaroute is gratis af te halen bij de bezoekersbalie in het museum.

Gegevens

Begin:
9 juni 2021, 11.00
Einde:
15 december, 17.00
Evenement Categorie:
Op de hoogte blijven?  
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
inschrijven
nl_NLNederlands