Tentoonstellingen

Arusha, 2005 © Viviane Sassen
  • Viviane Sassen IV
    Cluster, 2013 © Viviane Sassen

Van 8 maart tot en met 1 juni 2014 presenteert het Nederlands Fotomuseum het bijzondere fotografieproject UMBRA van Viviane Sassen. Sassen is nationaal en internationaal een van de meest toonaangevende fotografen van dit moment. Speciaal voor het museum maakt zij een serie nieuwe werken, waarin het voor haar kenmerkende spel met schaduw centraal staat. Deze serie vult Sassen aan met niet eerder naar buiten gebrachte beelden uit haar archief. UMBRA (Latijn voor schaduw) wordt gepresenteerd als één grote ruimtelijke installatie.

Viviane Sassen is mode- én autonoom fotograaf en bekend geworden met verleidelijke kleurenfoto’s waarin vorm en inhoud op de rand van abstractie balanceren. Uitbundige kleuren spelen daarin een even grote rol als diepe schaduwen, die in haar foto’s aan bestaande vormen soms raadselachtige contouren geven. De menselijke figuur, het lichaam en de pose zijn belangrijke klassiek-artistieke thema’s in haar werk. Haar spel met realisme en abstractie in de fotografie, dat onze blik verwart en betekenissen open laat, is echter zeer eigentijds. Sassen laat ons nadenken over het realistische karakter van de fotografie, dat bij haar zowel spectaculaire als poëtische kanten heeft.

Tentoonstelling
UMBRA toont het vrije werk van Sassen in een caleidoscopische tentoonstelling waarin de schaduw veelal een metafoor is voor de menselijke psyche. Angsten en verlangens, maar ook fantasie en illusie, intrigeren en prikkelen de beschouwer. De ervaring wordt versterkt door het creëren van lichtdonker contrasten in de ruimte, zoals Sassen dat ook in haar foto’s doet. Daarbij maakt zij gebruik van onder meer videoprojecties en spiegels. Haar spel met realisme en abstractie in de fotografie heeft zowel spectaculaire als poëtische kanten. Het Nederlands Fotomuseum wil met UMBRA nadrukkelijk ruimte geven aan het artistiek experiment binnen de fotografie en nieuwe invalshoeken creëren in het nadenken over de verschuivende grenzen van het documentaire beeld.

Samenwerking
Sinds een jaar richt het Nederlands Fotomuseum zich op het cultureel ondernemen. In tijden waarin subsidies van nationale en lokale overheden minder vanzelfsprekend zijn moeten we nieuwe wegen gaan verkennen om de kernactiviteiten te blijven doen. Het aangaan van inventieve samenwerkingen is een van de speerpunten. Voor UMBRA is het museum een bijzondere sponsorrelatie aangegaan voor zowel de opdracht, de tentoonstelling als het gelijknamige fotoboek. Na afloop van de tentoonstelling krijgt het Nederlands Fotomuseum de serie UMBRA in langdurige bruikleen.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie UMBRA van Viviane Sassen: een selectie van 11 foto's uit de UMBRA tentoonstelling en 11 gedichten van Maria Barnas. Het is een collectors item in een oplage van 700 en te koop in de museumwinkel en webshop voor 50 euro.

FOTOGASTEN
Op donderdag 3 april van 20.00 tot 22.00 uur presenteertde het Nederlands Fotomuseum de tweede aflevering van FOTOGASTEN. Een avondvullend programma met interviews en beeldfragmenten waarvoor de tentoonstelling UMBRA van Viviane Sassen het uitgangspunt vormt.

Met dank aan:
Wertheimer Fonds | Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap | Gemeente Rotterdam | BankGiro Loterij | OVG | Port of Rotterdam |

Bijzonder veel dank gaat uit naar de sponsor van zowel de opdracht, tentoonstelling als het gelijknamige fotoboek.

2014-03-08 11:00:00
2014-06-01 17:00:00